Cenușa umană se poate transforma în diamante. Care este metoda, cât costă o asemenea ”bijuterie”

de: Gabriel Peneș
18 09. 2023

Dacă nu te încântă ideea de a fi înmormântat după moarte și nu ai nimic împotriva incinerării, atunci s-ar putea să ai ocazia de a rămâne strălucitor și, practic, nemuritor, chiar și după deces. Nu în mod real, ci sub forma unui diamant numai bun de purtat de cei dragi rămași în viață. Metoda este folosită de unele companii, dar vine și cu un cost destul de mare.

Cenușa umană se poate transforma în diamante

Dacă te gândești să-și oferi o soartă aparte după ce vei muri, atunci ar fi cazul să te gândești la posibilitatea ca cenușa ta să fie transformată într-un diamant strălucitor.

Procedura este perfect posibilă, ținând cont de faptul că diamantele sunt, practic, carbon pur, ce se găsește și în corpul uman. Majoritatea celor naturale s-au format acum 1-3 miliarde de ani în adâncurile Pământului, prin acțiunea temperaturilor și presiunilor uriașe.

Fiind formate în asemenea condiții, diamantele au o legătură atomică foarte puternică, ceea ce le face printre cele mai dure și mai rezistente substanțe de pe planetă.

De-a lungul a milioane de ani, pietrele prețioase sunt apoi împinse de activitatea vulcanică la suprafață, unde sunt exploatate și râvnite de oameni ca simboluri ale iubirii eterne.

Dar, de-a lungul timpului, începând cu anii 1950, au fost dezvoltate și tehnologii prin care au fost create diamante sintetice. Tehnica este numită tratament Presiune Mare Temperatură Mare (HPHT) și implică încălzirea unor materiale ce conțin carbon la o temperatură de peste 2.300 de grade Celsius și spunerea lor unor presiuni de 6,5-8,5 gigapascali (GPa).

Care este metoda, cât costă o asemenea ”bijuterie”

Din 1980, diamantele sintetice au devenit disponibile și în comerț. Recent, unele companii au început să încorporeze în acest proces carbonul provenit din cenușa incinerată, oferind membrilor familiei șansa de a păstra aproape, pentru totdeauna, o bucată din persoana iubită pierdută.

Circa 18,5% din masa organismului uman este făcută din carbon, iar dintr-o incinerare rezultă între 2,5 – 8,5 miligrame de carbon. Mai mult decât suficient pentru a face un diamant artificial, pentru realizarea căruia este nevoie de doar 1 miligram de carbon.

Carbonul din oasele incinerate rămâne sub formă de carbonat – o sare ce conține un atom de carbon și trei de oxigen. Mai întâi, gazele sunt folosite pentru a elimina impuritățile din carbonat, apoi acesta este transformat în carbon pur folosindu-se temperaturile foarte ridicate și un mediu lipsit de oxigen.

Carbonul ce rezultă este apoi adăugat într-o mică „sămânță” de diamant ce se supusă unui proces similar HPHT folosit pentru orice diamant sintetic.

Ulterior, se mai adaugă o cantitate de „carbon generic”, ce nu-și are sursa în cel obținut prin incinerarea trupului decedatului. Dar acest lucru se face, pentru că cenușa umană poate conține încă impurități ce pot afecta culoarea și claritatea viitorului diamant „uman”.

De altfel, cantitatea de „carbon uman” ce se regăsește în produsul final este de doar 10-15% din totalul de carbon din diamantul obținut.

O serie întreagă de companii fac, la ora actuală, asemenea diamante, precum Eterneva, din Texas, SUA. Prețurile sunt, totuși, pe măsură, în funcție de dimensiunea și calitatea dorite pentru diamantul obținut, ele variind între 750 și 20.000 de dolari, conform Cremation Institute.